Känsla för kor

 

 

Boken «Känsla för kor» av Martin Ott kom ut våren 2013 og nå er den også tilgjengelig i Norge.

I 2011 fikk den sveitsiske bonden Martin Ott spørsmålet om han ville skrive en bok om kyr, slik som han ser dem. – Det rekker jeg ikke, var hans svar. Da fikk han en liten diktafon av forlaget som han kunne ha med på sine reiser, på kontoret, i fjøset, ved kjøkkenbordet. Han fortalte alt han vet om kyr til diktafonen, Martin Ott fortalte om sitt liv med kyr.

 

 

Ett år senere var boken klar, en bok om alt fra kuens blikk, hennes mager, halen, horn, klauver, hvordan kyr kommuniserer og hva de betyr for mennesker, melk og landskap. Boken har blitt en suksess i Sveits og er oversatt til flere språk.

En melkeku lever i snitt knapt fem år. Da er hun utslitt. I løpet av sitt korte liv skal hun produsere så mye som mulig. Hun får store mengder kraftfôr – korn, mais og soya – og tidlig høstet grovfôr for at fordøyingen skal gå så fort og effektivt som mulig. Resultatet blir kronisk jurbetennelse, nedsatt fruktbarhet og smerter i klauvene. Det er en urimelig situasjon. Hva kan man gjøre for å endre på vilkårene for kyrne? En start kan være å lære seg mer om kua. Det kan man gjøre ved å lese «Känsla för kor» av Martin Ott.

Pris: kr 300 + porto.