Demeter-produkter er økologiske..
Biodynamiske bønder kontrolleres etter alle økologiske regler. Produktene kan derfor merkes med EUs økomerker og det norske Ø-merket (Debio).
og i tillegg er de biodynamiske
Biodynamisk betyr livskraft. Når man dyrker biodynamisk, arbeider man bevisst og praktisk med naturens livskrefter og deres styrkende virkning i jordbruk og matvarer.
Hensikten er å lage sunne matvarer og pleie jordas liv og fruktbarhet best mulig. Det krever kunnskap og omtanke, men gir en ekstra verdi og kvalitet i jordbruket og produkter med god smaklighet og høy næringsverdi.
Biodynamiske produkter er merket både med Ø-merket og Demetermerket.
Ekstra Demeter-krav
De internasjonale Demeter-reglene setter krav ut over reglene for økologisk dyrking, blant annet:
* preparatene lages av ryllik, kamille, eikebark, løvetann og valeriana, samt kugjødsel og kisel.
** eller i et fast gårdssamarbeid.
Et levende mangfold
– mer liv, økt matjordlag og fruktbarhet
Flere vitenskapelige forsøk viser at den biodynamiske metoden styrker og opprettholder matjordas fruktbarhet.
Kompost med biodynamiske preparater gir et større mangfold av levende organismer i jorda, bygger opp matjordas humusinnhold, og styrker dens evne til å binde CO2 og plantenes sunnhet.
Dette er en trygghet for både jord, vann, luft, planter, dyr og menneskers sunnhet – i dag og for fremtidige generasjoner.
All organisk gjødsel i biodynamisk landbruk skal prepareres med biodynamiske kompostpreparater
Skånsom bearbeiding
Av hensyn til vår egen sunnhet må kvaliteten i de biodynamiske råvarene bevares best mulig ved bearbeiding. Demeter-reglene stiller derfor krav ut over økologireglene, blant annet:
Mat for kropp, sjel og ånd
Matvarer i Demeter-kvalitet er fremstilt for å gi både næringsstoffer og næringskrefter til hele mennesket.
Undersøkelser med helhetlige analysemetoder, blant annet biokrystallisasjonsmetoden, viser at biodynamiske matvarer generelt har større livskraft og indre kvalitet enn produkter fra andre produksjonsformer.