Vakker høstdag og bugnende gårdsmarked

 

 

 

 

 

Det er lørdag morgen og jeg er på vei mot Litteraturhuset, det skal være biodynamisk gårdsmarked. Himmelen er klar og blå og det ser ut til å bli en vakker høstdag. Vel fremme ser jeg at det rigges i stand til marked; duker på bord, varer på duker. Snart er plassen utenfor Litteraturhuset fylt av varer i alle mulige farger og former; grønnsaker, oster, saft, frukt og bakervarer.

Jeg sitter på trappene i de kalde solstrålene og nyter synet av varene som med omsorg og omhu gjøres klar for salg. Bonden Johan Swärd er i full gang med å få fyr på ovnen sin, her skal det bakes brød! Klokken nærmer seg 10:00, «snart våkner byen til live» sier Morten Bjerkvik, og han har rett. Sakte men sikkert fylles plassen av mennesker. Familier med barn, studenter i treningsklær, gammel og ung med nysgjerrige uttrykk «hva er det som selges her?»

En varmende duft sprer seg i luften, Almgården steker vafler. Nå kan man få en smaksprøve av deres herlige syltetøy på et vaffelhjerte. Skal det være et glass med eple- og rognebær? Røde, gule og oransje høstblader virvler i vinden, det er vakkert, idyllisk, jordnært! Jeg hører en mann med to store brune handleposer si: «det er en helt annen følelse å komme hjem med disse varene, som kommer direkte fra sitt naturlige miljø, enn å komme hjem med en Rimi-pose med laminerte grønnsaker. Nå gleder jeg meg virkelig til å sette i gang med matlagingen». Jeg må smile, han ser virkelig svært ivrig ut etter å få startet kokkeleringen.

Det er middagstid og markedet er i full sving. Jeg har handlet ivrig: honning fra Lislerud Gård, Ost fra Ommang Søndre og grønnsaker fra Fokhol Gård. Da jeg kommer hjem og setter de friske og sunne varene frem på kjøkkenbenken kjenner også jeg gleden til å begynne å lage mat!