Sensommer er tid for gårdsbesøk

Blakka på Vikabråten. åøg Foto - Ole Jacob Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ole Jacob Christensen, Vikabråten gårdsmat

 

Nå bugner det av markens grøde på de økologiske og biodynamiske gårdene. Fra denne helgen og utover inviterer mer enn 30 av disse, fra Gibostad i nord til Mandal i sør, til Åpen økologisk gård. Det kan anbefales for alle, store og små.

På Åpen økologisk gård kan du som besøkende få en smakebit av økologisk og biodynamisk jordbruk ved å delta på gårdsomvisning, høre fortellinger fra bøndene, bli med på økosti og leker for barn og voksne. Mange av gårdene byr på smakfull mat og salg av ferske råvarer, samt konserter og andre kulturelle innslag.

Du finner oversikten over gårder og arrangementer her. Programmene for hvert arrangement oppdateres fortløpende.

 

Besøk en andelsgård eller støl i helga

Lørdag 20. august åpner Dun Andelslandbruk på Jøa i Nord-Trøndelag og Vikabråten gårdsmat i Valdres dørene for publikum.

På Dun produseres over 30 ulike sorter grønnsaker. Det blir anledning både til å ta de varierte avlingene i øyesyn og få en smakebit fra produksjonen. – Og den som vil får anledning til å prøve seg på potetopptaking med grev – rett fra åkeren, og kjøpe med seg deilige nypoteter hjem, formidles det på nettsida til andelslandbruket.

 

Lær om andelslandbruk og økologisk landbruk

For de som ønsker å lære om andelslandbruk og økologisk landbruk er et besøk på Dun en strålende anledning:

– En åpen dag en kjempefin mulighet til å se hva et andelslandbruk er. Om noen vil vite mer om hvorfor vi driver økologisk og hva det innebærer, så har vi mye kunnskap om det også, sier Sissel Thorsen, som driver gården sammen med Ola Kai Faksdal. – Ola er, i tillegg til å være gårdbruker, også kvalitetsrevisor i Debio og godkjenner økologiske gårder, legger hun til.

De som er interessert kan derfor benytte sjansen til å få svar på det de måtte lure på angående økologisk dyrking og sertifisering.

Les mer om arrangementet her.

ÅØG Dun andelsgårdOla-Sissel-og-grønnsaker-1024x680

Bilde over.: Dugnadsånd i den frodige åkeren på Dun andelslandbruk på Jøa. Foto: Dun andelslandbruk

Bilde under: Ola Kai Faksdal og Sissel Thorsen driver gården Dun på Jøa. Foto: Arne Brunes

 

Vil dele gledene ved økologisk landbruk

Ole Jacob Christensen, styremedlem i Oikos – Økologisk Norge, og Yvonne Tonnaer ved Vikabråten gårdsmat, kjent fra Tv-serien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, inviterer publikum til stølen sin på Nordre Trollhovd i Valdres.

– Vi vil dele gleder ved økologisk landbruk på stølen vår der vi har dølafekyr og kalver og Blakka, fjordingen vår, sier Yvonne Tonnaer inviterende. – Det blir smaksprøver av støls-/utmarksbeiteost og spekepølse, legger hun til.

Vertskapet inviterer publikum til å bli med på melking og kalvestell. Kanskje blir det også anledning til en ridetur på Blakka i det flotte seterlandskapet.

Les mer om arrangementet på Vikabråtstølen her.

 

Anbefaler å besøke en Åpen økologisk gård i høst

De som ikke skulle få med seg et arrangement til helga eller vil oppleve flere har mange muligheter framover. Siste helga i august inviterer hele 8 gårder til Åpen økologisk gård, og utover høsten kommer de øvrige arrangementene som perler på en snor.

– Det er en fantastisk tid for å oppleve en økologisk eller biodynamisk gård nettopp nå på sensommeren og på høsten når det bugner av grønnsaker og andre vekster, sier Elin Rømo Grande, prosjektleder for Åpen økologisk gård i Oikos. – Vi håper mange finner et arrangement, tar turen og får en riktig god gårdsopplevelse, avslutter hun.

ÅØG på Solli gård (banner)Isabel og Leia vant en kurv med grønnsaker på ÅØG Grøtjern 14. august 16

Bildet over.: Fra Åpen økologisk gård på Solli gård i Vestfold. Foto: Solli gård.

Bildet under: Disse glade jentene fikk alt riktig på økostien under Åpen økologisk gård på Grøtjern andelsgård i Spydeberg, Østfold, søndag 14. august og vant en kurv med grønnsaker. Foto: Nina Hoff

 

Om Åpen økologisk gård

Åpen økologisk gård er et prosjekt ledet av Oikos – Økologisk Norge i samarbeid med Biologisk-dynamisk Forening. Prosjektet støttes av Landbruksdirektoratet.
På Åpen økologisk gård inviteres publikum til å bruke en dag og hele sanseapparatet i et ekte økologisk eller biodynamisk gårdsmiljø. Arrangementene bidrar til å skape nærhet til matproduksjon og er en møteplass for bønder og mennesker som ikke har direkte tilknytning til landbruket.
Over 30 gårder i hele landet arrangerer Åpen økologisk gård i perioden juni-oktober

Om økologisk og biodynamisk mat

Økologisk mat er produsert etter regelverket for økologisk produksjon og tilpasset naturens egne metoder og kretsløp. Det innebærer mer plass og tilgang til lys og luft for dyr og bruk av ulike vekster og metoder for å bygge og opprettholde jordbruktbarhet. Det er forbudt med bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler. Økologisk mat er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Økologisk mat er merket med Debios Ø-merke.
Biologisk-dynamisk landbruk er en egen metode innenfor det økologiske landbruket med regler utover det offentlige økologiregelverket. Biologisk-dynamisk mat er merket med det internasjonale Demeter-merket.

 


 

Spørsmål eller andre henvendelser kan rettes til:

Elin Rømo Grande, prosjektleder Åpen økologisk gård
elin@oikos.no eller 24 12 41 08/957 999 48

Kaarina Borud, prosjektmedarbeider Åpen økologisk gård
kaarina.borud@biodynamisk.no eller 975 64 746