Seminar: Vil utvikle nytt mangfold av grønnsaker

norderas-busk-4

Foto: Solhatt økologisk hagebruk – Frøavl på Tomat ‘Norderås Busk’

Interessen for større mangfold av grønnsaker vokser. Vi trenger planter som er tilpasset våre forhold. Med dette seminaret vil vi hente inspirasjon fra inn- og utland for å få en ny start for utvikling av norske grønnsakssorter.
En gang hadde Norge et stort mangfold av grønnsakssorter. Mye har gått tapt, men interessen for å ta vare på og utvikle mangfoldet vokser igjen.
Trenger en ny start
Vi ønsker nå at flere skal få ta del i kunnskap om sortsutvikling og frøavl, både i teori og praksis. Med dette seminaret vil vi hente inspirasjon fra inn- og utland og dele med deg som deltaker, enten du er bonde, andelslandbruker, gartner, vanlig hagedyrker eller bare interessert i tema.
Deler erfaringer
I Tyskland og Østerrike har organisasjonene Kultursaat e.V. og Arche Noah skapt en ny renessanse for grønnsaksmangfold, med stort engasjement blant hagebrukere i begge land. Du får møte lederne for begge organisasjoner på seminaret. Den norske grønnsaksforedleren gjennom mange år, Plantearvenprisvinner i 2007 Even Bratberg, vil også fortelle om sine erfaringer og hvordan vi kan bygge videre på dem.
Fra skattekisten
Mannen med den uoffisielle verdensrekorden på 530 ulike planter i én og samme salatbolle, Stephen Barstow kommer også. Han vil fortelle om flerårige grønnsaker fra Plantearvens skattekiste, impulser fra utlandet og planteklubbenes bidrag til grønnsaksmangfoldet. Barstow er koordinator for Planteklubben for grønnsaker og poteter. Også han er vinner av Plantearvenprisen i 2012.
Frø og kurstilbud
Såfrøfirmaet Solhatt Økologisk Hagebruk driver oppformering av frø av gamle grønnsaksorter. Fagsjef Jasper Kroon, vil snakke om hvordan initiativet til et større mangfold av grønnsaker tar form. Landbruksrådgiver og økobonde Hans Gaffke forteller om et nytt kurstilbud om dyrking av grønnsaksfrø.
Gratis
Bønder, andelslandbrukere, gartnere, hageentusiaster og andre som gjerne vil bidra til et større grønnsaksmangfold er velkomne til å delta på seminaret. Deltakelsen er gratis. Bare husk å melde deg på!
Seminaret er støttet av Norsk Genressurssenter og Landbruksdirektoratet.
TID: Tirsdag 3. november 2015, kl. 08.30 – 17.00
STED: Håndverkeren Kurs og Konferansesenter, Sangerhallen (lenke til www.hvk.no)
Rosenkrantz’ gate 7, 0159 Oslo
PÅMELDING kan du gjøre her
Kontaktperson: Marte Guttulsrød i Oikos – Økologisk Norge marte.g@oikos.no
Arrangører:
Oikos – Økologisk Norge, i samarbeid med Solhatt Økologisk Hagebruk, Norsk Landbruksrådgivning Sør-Øst, Biologisk-dynamisk Forening og Norsk genressurssenter
Les mer om temaet på oikos.no:
Gårdsbasert frødyrking og sortsutvikling
Engasjement for plantemangfold
Seminar om plantemangfold og genressurspolitikk
Les her om Plantearvenprisen
Tekst: Marit G. Wright

 

Seminar Invitasjon grønnsaker 15.10-2 copy