KRIMINELL RÅ MELK!

SGK_0126_Small– Kjempegodt, kommer det kontant fra Åshild Elton Jacobsen (34). Sammen med søsteren Solveig Elton Jacobsen (32)
og venninnen Rina Lindgren (31) er hun på Melkemøte på Mathallen. Rå melk er på dagsorden og entusiasmen
er stor blant melkesmakerne.

Det er ikke første gangen de tre smaker rå melk. Både Åshild og Solveig kjøper jevnlig rå melk fra en lokal bonde.
Ikke bare er melken økologisk og upasteurisert, den er helt fersk. For et døgn siden var den fremdeles i kua.
– Det er godt, jeg føler meg bra og det er en viktig del av tradisjonskosten, sier Solveig. Det var i våres at hun
i frustrasjon over å ikke finne økologisk H-melk i butikkene, ble tipset om at det er mulig å kjøpe melk direkte
fra bonden. Nå lager søstrene også yoghurt på den rå melken de henter.

 

SGK_0130_Small

Bildet: Åshild Elton Jacobsen, Rina Lindgren og Solveig Elton Jacobsen.

Ulovlig i Norge. Rå melk er melk som kommer rett fra dyret, enten det er ku, geit, sau eller hest, og som ikke har vært
varmebehandlet. Den blir også kalt upasteurisert melk og må ikke forveksles med råmelk, som er kuas melk til kalven
de første 3-5 dagene etter kalving.

I dag er det ulovlig å selge rå melk i norske butikker. Loven sier at all melk som skal omsettes skal pasteuriseres, altså
varmebehandles til minimum  72 ºC i minst 15 sekunder. Unntaket fra regelen er “…når salget skjer fra gård eller seter
direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og salget dessuten skjer tilfeldig og ikke har preg av butikksalg
“.

-Pasteurisering skiller ikke mellom gode og dårlige bakterier. Den dreper i begge ender av skalaen, sier Ove Fosså i
Slow Food. Han åpner dagens Melkemøte, er tilhenger av rå melk og mener det er et paradoks at norske bønder, som
er kjent for å ha den reneste og tryggeste maten, fra den reneste naturen og de sunneste dyra, ikke får levere rå melk til
vanlige folk. – Bønder i dag blir beskyldt for å levere et livsfarlig produkt. Dagens regler er ikke tillitskapende, men
misvisende, legger han til.

SGK_0097_Small

SGK_0152_Small

Helsefremmende. Tilhengere av rå melk mener at melk er mer enn god nok som den er. At den slett ikke er farlig, slik Mattilsynet konkluderer. Derimot viser studier at rå melk er svært helsefremmende, med en imponerende effekt på kroppen som helhet. (Linker og leseliste finner du nederst i artikkelen)

– Det er helt sprøtt at noe så godt som fersk melk er forbudt i et fritt land, sier Pascale Baudonnel, prisbelønt fransk-norsk yster, bonde og etablerer av Norsk Gardsost. Pascale er løsningsorientert og foreslår at man ser til Frankrike for inspirasjon. Der blir rå melk fra kua kjølt ned til 2ºC, før den fylles på engangsflasker og kjøres i kjølebil direkte til butikken. Alt skjer på under 24 timer. Melken som er til overs etter endt handelsdag kjøres tilbake til gården og gis til kalvene, knappe 48 timer etter at kua ble melket.

– Forskjellen er at det i Frankriket aldri har vært forbudt, men man har et lovverk og en organisering – det mangler vi i Norge. Et lovlig salg i Norge vil være i det små, men det gir kunden friheten til å velge, sier Pascale. Hun etterlyser en mindre negativ vinkling på “ja” eller “nei” til salg av rå melk i Norge, men at man heller ser på hvordan man skal få det til. Etterspørselen er jo der!

Farlig for folk. Mattilsynet representant Margrethe Hovda Røed oppklarer deres rolle i saken er å informere forbrukeren slik at den kan ta et informert valg. Når det gjelder rå melk kan melken inneholde skadelige bakterier, spesielt E. coli (EHEC) og Campylobacter.  

– Des mer rå melk i omløp, des flere blir kanskje syke, sier Margrethe og viser til tall fra Sverige i perioden 1995-2014: 36 hendelser/utbrudd av smitte ved råmelk, totalt 246 personer syke. I verste fall kan EHEC-bakterien føre til nyresvikt.

– Konsum av rå melk kan aldri bli helt trygt. Sannsynligheten for å bli syk ved konsum av rå melk er høyere enn for andre næringsmidler og alvorlighetsgraden kan være svært høy hvis man blir syk. Dette gjelder særlig barn, sier Margrethe.

Ordene kan og kanskje henger igjen som ekko på Melkemøtet. For er 46 personer med symptomer som kvalme, oppkast og diaré noe å slå i bordet med, når det senest i sommer døde 12 personer etter å ha spist dansk kjøttpålegg. Laks selges rå, kjøtt selges rått. Og salaten? Den kommer rett opp fra jord som er naturlig full av listeria.

SGK_0128_Small

SGK_0123_Small

SGK_0120_Small

Tilbake til melkesmakingen. Små melkeglass med rå melk vander rundt, noen holder dem opp mot lyset, studerer farge og tykkelse. Lukter på den, smaker, vurderer og konkluderer. Melken har en rik smak, nesten litt kremet, og fyller munnen på en helt annen måte enn “butikkmelken”.

– Hvor mange bønder har vi i salen, spør ordstyrer Siri Helle, økologisk agronom og skribent i Dag og Tid. Åtte hender rekkes i været. Det er tid for paneldebatt. Spørsmålene er mange, engasjementet er stort.

Hva er tilfeldig salg av melk? Hvem er den kriminelle, kjøperen eller selgeren? Hvilke spørsmål stiller dere (Mattilsynet) når dere bestiller forskning og hvordan påvirker spørsmålene resultatene dere får? Hvordan kan det ha seg at jeg er intolerant mot pasteurisert melk, men ikke mot rå melk?

Og ikke minst: hvorfor skyver Mattilsynet ansvaret over på Helse og omsorgsdepartementet (som har makt til å endre dagens lov), når det faktisk er Mattilsynet som både bestiller forskning og leverer de gitte resultanene til dem?

– Ballen sendes frem og tilbake. Politikerne aner jo ikke, så de hører på vitenskapsfolka, og derfor har dere i Mattilsynet mest makt, sier Pascale.

Engasjerte publikumere nikker. Stemningen er helt klart pro rå melk, og forslagene fra rå melk-entusiastene kommer som perler på en snor:

– Før var egg farlig, man skulle spise maks ett i uken. Men så kom der et generasjonsskifte og anbefalingene ble endret. Det vi trenger her er et generasjonsskifte, sier en.

– Se til Amerika og til Majo Foundation, hvor de i over 100 år har brukt rå melk som medisin mot alt fra kreft og diabetes, til prosiasis og allergier, sier en annen.

– Skal vi komme noen vei må vi ikke regne med myndighetene. Vi må gjøre vår egen greie. For det er ikke slik at det er ulovlig å kjøpe rå melk, Tine gjør det jo hver eneste dag, sier en tredje.

Latteren sitter løst i salen. Optimismen er der. Men det er også den sure smaken av byråkrati. For mens Mattilsynet utad virker villige til å åpne for omsetting av upasteurisert melk og fløte, og har levert et forslag til ny forskrift til Helse og omsorgsdepartementet, ligger dette forslaget foreløpig i en skuff, datert februar 2010.

“Vår oppgave er å informere forbrukeren slik at den kan ta et informert valg.” sier Mattilsynet. 

Men hvem er det egentlig som trenger å bli informert?

SGK_0086_Small

SGK_0147_Small

SGK_0136_Small

SGK_0118_Small

Foto: Svein Gunnar Kjøde

Kilder: 

http://www.nrk.no/norge/listeria-polse-solgt-pa-danskebaten-1.11877199
http://forskning.no/bakterier-hygiene-mat-husdyr/2013/10/mange-bakterier-i-upasteurisert-melk
http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/melk_og_meieriprodukter/raa_melk_bor_varmebehandles.10218
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Bor-ikke-forbrukerne-ha-rett-til-a-velge-selv-7400434.html
http://www.renmat.no/renmat/page.aspx?docid=14043
http://chriskresser.com/raw-milk-reality-benefits-of-raw-milk
http://www.cdc.gov/foodsafety/rawmilk/raw-milk-questions-and-answers.html