Artikkel fra Jarlsbergavis.no
TILTALT: Drøyt halvannet år etter at politiet foretok storrassia på Gustaaf Koots økologiske gård i Holmestrand blir han tiltalt for brudd på matloven. Bildet er tatt dagen etter rassian sommeren 2015, da Koot fortalte om rassiaen, som han opplevde som et overgrep.
Tekst og foto: ASBJØRN OLAV LIEN
Publisert:24. januar 2017
Det stiger en støvsky opp fra veien inn til Skarrbo gård i Holmestrand. Tre biler med sju politifolk og to fra Mattilsynet er på vei til razzia hos den alternative melkebonden Gustaaf Koot.
Denne forsommervarme junidagen i 2015 skal bli innledningen til et 18 måneder langt mareritt for Koot, som mener at moderne landbruk kan gjøre melk og melkeproduktene helsefarlige. Det er blant annet derfor han driver økologisk, og selger upasteurisert melk og ost.
Framme på tunet svinger bilene opp foran huset. Politiet pågriper Koot og beslaglegger dokumenter i tillegg til datamaskiner og en mobiltelefon.
– Jeg opplevde det som et overgrep, sa Koot dagen etter politiets besøk.
Flere medier omtalte saken. I etterkant gikk flere mat- og bondeorganisasjoner i forsvar for den ukonvensjonelle bonden i Holmestrand.
Koot har senere overlatt gårdsdriften til sin sønn.
– Ulovlig omsetning av upasteurisert melk
Det skulle gå over 18 måneder før resultatet av politirazziaen forelå. Nylig bestemte Vestfold og Telemark statsadvokatembeter å stevne Gustaaf Koot for retten. Ifølge tiltalen har han brutt matlovens paragraf 28 fordi han, ifølge påtalemyndigheten, omsatte upasteurisert melk.
Samtidig nedlegger politiet påstand om inndraging av 150.000 kroner fra Koot.
– Inndraging, det er det staten krever når det er snakk om gevinster etter alvorlig kriminell virksomhet, fnyser advokat Ole Tom Røed, som representerer melkebonden.
KRITISK: – Jeg synes tidsbruken hos påtalemyndigheten er sterkt kritikkverdig, sier advokat Ole Tom Røed, som representerer Gustaf Koot.
Advokaten er ikke imponert over tiltalen fra statsadvokaten. Imponert er han heller ikke av Mattilsynet.
– Gustaaf Koot er tiltalt for brudd på matlovens paragraf 28. Greit nok. Men loven bygger på EU-direktiver, som igjen åpner for denne typen drift og salg – i mindre skala; det finnes lignende gårder i både EU-land og Sveits. Det vet Mattilsynet. Jeg lurer på hvorfor de ikke bare tok en telefon til Koot og informerte om at han kunne registrere seg som en slik bonde, da ville alt vært i orden. I stedet mener de han forsøker å unndra seg kontroll. De anmelder ham, og politiet gjennomfører en razzia.
Politiet: Den lange tiden kan bli et tema
Advokat Ole Tom Røed er også kritisk til at Gustaaf Koot, etter pågripelsen, ba politiet om å kontakte nettopp ham. Ifølge Røed skal Koot ha blitt nektet dette. Først da Røed selv tok kontakt med påtaleansvarlig i politiet fikk han tilgang til dokumentene – og sin klient.
– Så går det mer enn halvannet år før tiltalen foreligger. Hva mener du om politiets tidsbruk i saken?
– Jeg synes tidsbruken er sterkt kritikkverdig.
Politiadvokat Tale Helgerød, som i fjor overtok saken fra en kollega som sluttet i politiet, sier at den saksbehandlingstiden kan bli et tema i rettssaken fordi saken er blitt så gammel.
– Ellers ønsker jeg ikke å kommentere saksbehandlingstiden, sier Helgerød.