«Grassfed» melk og kjøtt – er det mulig? Bli med på seminar!

Seminar: NORSK GROVFÔRBASERT MELKE- OG KJØTTPRODUKSJON

Fokhol gård, 14.-15.mars

 

14.-15. mars inviterer DebioInfo, VitalAnalyse, Foregangsfylke økologisk melk og kjøtt og Fokhol gård til seminar om norsk grovfôrbasert melke- og kjøttproduksjon fra konvensjonelt, økologisk og biodynamisk landbruk på Fokhol gård. Hovedmålgruppen for seminaret er melke- og kjøttprodusenter, rådgivningsapparatet og foredlings-/omsetningsleddet.

Forbrukere etterspør nye produkter, og vi ser at flere og flere fokuserer på kultur, historie, etikk, sunnhet og dyrevelferd i sine matvalg. Også omsetningen av økologiske produkter øker. Melke- og kjøttproduksjon har den siste tiden blitt diskutert i mange fora, med fokus på ressursbruk, dyrevelferd, smak og kvalitet. I flere land er det stort fokus på grasbasert produksjon på drøvtyggere. Hvordan kan vi stille om deler av produksjonen til å møte kravene fra både forbrukere og miljøet – er det potensiale for en grovfôrbasert melke- og kjøttproduksjon i Norge?

Begrenset antall plasser, meld deg på i dag for å sikre deg plass!

10974288_10155256337445523_3622421637720566534_o

PROGRAM

 

11:00 – 12:00 Lunsj og registrering

12:00 – 12.15 Bonde Rune Myrset, forpakterlaget på Fokhol gård

”Velkommen til gards!” Rune stiller spørsmålet: Hva skal skje med melka fra gården her?

12:15 – 12:45 Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund ved Rørosmeieriet

”Rørosmeieriets behov”

12:45 – 13:45 Landbruksøkonom Svenn Arne Lie

”Hvor står vi? Hva vil vi? – Norsk jordbrukspolitikk”

13.45 – 14:00 Fagrådgiver Kristoffer Skjøstad, TINE Rådgiving

“Grovfôr kontra kraftfôr i melkeproduksjonen”

14:00 – 14:30 Fylkesagronom Øystein Haugerud, foregangsfylkeprosjekt Levende matjord

”Matjorda – grunnlaget for avdrått og helse”

14:30 – 15:00 Landbruksrådgiver i Danmark, Torkil Nissen

”Høydyrking, hvorfor og hvordan?”

 

15:00 – 15:30 Kaffepause

 

15:30 – 16:30 Landbruksrådgiver i Danmark, Torkil Nissen

”Fortsetter med: Høydyrking, hvorfor og hvordan?”

16:30 – 17:00 Torkil Nissen fortsetter

”Dieavvenning av kalv”

17:00 – 18:00 Økologisk melkeprodusent fra Glåmos, Kjell Sandkjernan

”Erfaringer fra praksis, spesielt om fôring med oppvarma vatn”

18:00 – 19:00 Middag

19:00 – 20:00 Økologisk kjøttprodusent fra Auli, Trond Qvale

”Erfaringer fra praksis, spesielt om grovfôrbasert kjøttproduksjon og om

«Målretta beitepraksis»”

 

Tirsdag 15. mars

07:00 – 08:00 Frokost

08:00 – 09:00 Seniorforsker Håvard Steinshamn, NIBIO, Tingvoll

”Melkekvalitet relatert til fôring”

09:00 – 10:00 Seniorforsker Håvard Steinshamn, NIBIO, Tingvoll

”Dyrking av eng”

10:00 – 10:30 Kaffepause

10:30 – 11:30 Førsteamanuensis Erling Thuen, NMBU, Ås

”Fôring av melkeku med grovfôr”

11:30 – 12:15 Seniorforsker Håvard Steinshamn, NIBIO, Tingvoll

”Kjøttkvalitet relatert til fôring”

12:15 – 12:30 Prosjektleder Eva P. Hedegart, Foregangsfylke Økologisk melk og kjøtt

”Erfaringer fra prosjektet”

12:30 – 13:30 Lunsj

13:30 – 14:30 Forsker Vibeke Lind, NIBIO, Tjøtta

”Kjøttproduksjon på drøvtyggere (storfe og sau) med grovfôr”

14:30 – 15:00 Daglig leder i Debio Ole Petter Bernhus

“Egen merkeordning for grovfôrbasert kjøtt- og melkeproduksjon?”

15:00 – 16:00 Samtale om veien videre:

– Rørosmeieriet og melk produsert på grovfôr ?

– Tine og melk produsert på grovfôr ?

– Tapping og foredling av Demeter-melk ?

– Merking og omsetting av grovfôrbaserte produkter fra konvensjonelt, økologisk og biodynamisk landbruk ?

– Storfe- og småfekjøtt produsert på grovfôr ?

16:00 Avslutning og vel hjem

 

PRAKTISK INFORMASJON

Overnatting:
Fokhol gård, http://www.fokhol.no , tilbyr rimelig overnatting for deltakere på seminaret. Kr 365 pr natt i dobbeltrom og trippelrom. Bestilling av overnatting gjør du ved påmelding til seminaret. Begrenset antall plasser (14 dobbeltrom, 2 trippelrom)

For de som foretrekker annen overnatting er det ikke langt til hotellene på Hamar. Velger du overnatting utenom Fokhol gård, må du bestille dette selv.

Priser:
Pakkepris mandag: Kr. 1.100,- (inkludert kursavgift, lunsj, kaffemat og middag. Øl og vin er ikke inkludert.)

Pakkepris tirsdag: Kr: 1.100,- (inkludert kursavgift, frokost, kaffemat og lunsj) For de som overnatter utenom Fokhol er prisen for tirsdag 980 kr.

Om kurset blir fulltegnet blir du satt på venteliste. Avbestillingsfrist 7. mars. Oversittes fristen må 65% av beløpet betales.

Påmelding:

Påmelding per e-post til kristian.ormset @ debio.no
I påmeldingen ønsker vi følgende opplysninger:

– Navn

– Tittel el. l. til å skrive på navneskiltet

– Adresse

– Telefonnummer

– E-post

– Hva du ønsker av kurs og overnatting (om noen eventuelt ønsker å overnatte på samme rom, noteres dette i påmeldingen)

 

Velkommen!

Arrangører: DebioInfo, VitalAnalyse, Fokhol gård og Foregangsfylke økologisk melk og kjøtt

Les mer på:  http://www.debio.no/text.cfm?path=0&id=1166#sthash.6tnbKpt2.dpuf