Bli med som arrangør av Åpen økologisk gård 2017

Har du en økologisk eller biodynamisk gård du/dere vil vise fram på Åpen økologisk gård til høsten? Meld dere på nå!


Vil du være med og bidra til å skape et større engasjement og spre mer kunnskap om økologisk og biodynamisk mat og landbruk? Da kan du bli med på arrangementet Åpen økologisk gård, en unik mulighet for deg som arrangør til å dele verdifull kunnskap og erfaring med de som besøker gården din.

Åpen økologisk gård er et årlig arrangement i regi av Oikos – Økologisk Norge og Biologisk-dynamisk Forening.
Alle som vil arrangere Åpen økologisk gård kan melde seg på her

 

Påmeldingsfrist er 21. april.

 

 

Del av ØKOUKA
Åpen økologisk gård arrangeres hvert år på sensommeren, og i år oppfordrer vi arrangørene til å knytte sine arrangementer opp mot ØKOUKA som arrangeres rundt om i landet til høsten. På den måten kan man skape mer blest rundt arrangementene og styrke markedsføringen gjennom å bli del av ØKOUKAs program. Kanskje er det aktuelt å legge et av ØKOUKA-arrangementene til din gård?

Alle som er medlem i Oikos (bli medlem her) eller Biologisk-dynamisk Forening (bli medlem her) kan arrangere Åpen økologisk gård, og vi ønsker deltagelse fra økologiske og biodynamiske gårder i hele landet.
For å skape større engasjement og gode opplevelser, oppfordrer vi gårdbrukere og andre medlemmer, for eksempel fra region-, fylkes- eller lokallag, til å gå sammen om arrangementene.

Åpen økologisk andelsgård
I år vil vi også oppfordre andelsgårder spesielt til å melde seg på Åpen økologisk gård. Andelslandbruk er en viktig bidragsyter for å spre kunnskap om produksjon av økologisk mat, og gjennom Åpen økologisk gård har du mulighet til å åpne gården din for et enda større publikum, gi forbrukere mulighet til å få nærhet til og kunnskap om økologisk og biodynamisk produksjon og på den måten skape en møteplass mellom produsent og enda flere forbrukere. En andelsgård har allerede knyttet til seg andelshavere, bønder og gartnere, og har derfor mange som kan bidra med spennende kunnskap på en åpen dag. På Åpen økologisk andelsgård kan man for eksempel legge til rette for å øke kunnskap rundt dyrking og gårdsdrift, og arrangere kurs og foredrag, markvandring og omvisning, både for de som allerede er andelshavere, men også for andre interesserte, både forbrukere og andre bønder.

Opplevelser og kunnskapsformidling
Åpen økologisk gård er en arena for å skape entusiasme og formidle kunnskap om økologisk og biodynamisk matproduksjon og gårdsdrift gjennom sanseopplevelser. Som publikum og forbruker får man en større nærhet til hvor maten kommer fra og en forståelse for verdien av matproduksjon. Et arrangement kan for eksempel inneholde fortellinger fra bonden, natursti for barn og voksne, kulturelle og faglige innslag, hypping av poteter, smakfull mat, salg av ferske råvarer og gode, lærerike opplevelser.

Årets tema: Vekstskifte
Tema for årets Åpen økologisk gård-arrangementer er vekstskifte. Vekstskifte står sentralt i både økologisk og biodynamisk landbruk, og vi oppfordrer årets arrangører til å ha ekstra fokus på dette i år. Dette vil være hovedtema for årets økosti. Vekstskifte bidrar til at jordbruket etterligner naturens mangfold og variasjon ved at bonden roterer hvilke vekster som plantes hvor. Vekstene påvirkes dermed både av plantene som sto på plassen året før og de vekstene de står sammen med. Vekstskifte bidrar til å redusere ugress, plantesykdommer og skadedyr i tillegg til å påvirke plantens næringsbehov positivt ved å veksle mellom nærende og tærende planter.

 

Informasjon, materiell og forsikring

Oikos – Økologisk Norge har flere års erfaring med Åpen økologisk gård. Informasjon, tips og ideer til arrangementet kan du finne i Handbok for arrangørar av Open økologisk gard, sist oppdatert mars 2017.

Informasjon om materiell til arrangementene finner du her (dette vil bli oppdatert i løpet av våren), og bestilles ved påmelding.

Informasjon om forsikring og Mattilsynets meldeskjema ligger her.

Påmelding for å arrangere Åpen økologisk gård gjøres her: Påmeldingsskjema Åpen økologisk gård 2017 innen 21.april.


Har du spørsmål er du velkommen til å ta kontakt:

Marte Guttulsrød (prosjektleder): marte.g@oikos.no / 24 12 41 12

Kaarina Borud (prosjektmedarbeider BdF): kaarina.borud@biodynamisk.no / 975 64 746

 

Les mer om Åpen økologisk gård her.

Følg og inviter gjerne dine venner til Facebook-siden til Åpen økologisk gård