Åpne biodynamiske gårder

Åpen økologisk gård gir deg muligheten til å finne en økogård i ditt nærområde og dra dit på besøk. 20 gårder over hele landet er med i år. De aller fleste ønsker gjester velkommen i helga 30.-31. august, men noen har funnet andre datoer. Sjekk vår kalender.

 

I løpet av august og september vil 20 økologiske gårder over hele landet ta imot besøkende for en hel dag. På et Åpen økologisk gård-arrangement, tar økologiske og biodynamiske bønder imot besøkende fra nær og fjern. Besøkende kan få hilse på dyrene og se, høre, smake, leke og lære, kort sagt oppleve livet på en økologisk gård, slik det er i dag.

De aller fleste åpner gården sin den siste helga i august, men noen har funnet andre datoer. Du finner oversikt HER og i Oikos Kalender.

 

Mye å oppleve

Åpen økologisk går har vært arrangert i flere år, og tidligere åpne økologiske gårder har gjennomført mangfoldige aktiviteter – konserter, debatter, utstillinger, foredrag, konkurranser, markvandringer. Det har selvfølgelig også vært salg av fristende råvarer og matretter. I år gjentar vi suklsessen fra tidligere år, og flere nye gårder er med.

Oikos – Økologisk Norge og Biologisk-dynamisk Forening samarbeider med gårdene og står for veiledning, tips og ideer, men det er bøndene selv som planlegger og gjennomfører arrangementene på sin egen gård.

Programmet vil derfor variere fra gård til gård. Så selv om du allerede har vært på en gård, kan du oppleve nye, spennende ting på en annen.

 

Finn din åpne økolgiske og biodynamiske gård

Først ut i år er Økogården Kvåle i Flatdal i hjertet av Telemark. Her blir det åpen økologisk gård allerede denne helga, søndag 10. august, kl 11 – 17. Her blir det både aktiviteter for barna og omvisning i kjøkkenhage og veksthus for store og små. Du kan bli med på fôring av dyrene. Det blir også servering av mat og salg av lokalt håndverk, førsteklasses matvarer og egenprodusert økologisk garn, skinn og grønnsaker fra gården.

Neste søndag, 17. august, er det Krossan gård ved Mandal som åpner grinda og ønsker besøkende velkommen. Her kan du smake på ferske, økologiske blåbær, spise deilige vafler med kaffe eller te, og lytte til et foredrag med temaet «Jord – på liv og død!»  Dette handler om hvordan vi kan få all jord til å brødfø oss.

Utover i august og september går det slag i slag med arrangementer over hele landet.

 

Biologisk-dynamisk Forening og Oikos veileder gårdene

Oikos – Økologisk Norge har siden 2011 samarbeidet med gårder og Oikos-lag over hele landet om å arrangere åpne økologiske gårder. Oikos sentralt, i samarbeid med Biologisk-dynamisk forening, tilrettelegger med materiell, veiledning, felles forsikring og noe markedsføring.

Er du selv økologisk eller biodynamisk bonde og kan tenke deg å være med på dette neste år, kan du kontakte Idun Leinaas; idun.leinaas@biodynamisk.no