2 stjerner til Maaemo


Foto: Maaemo

I går ble det annonsert at inspektørene fra Guide Michelin har tildelt restauranten i Oslo to stjerner i årets guide. ­ Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

– Dette er fantastisk! sier Jon Frede Engdahl. ­ For oss som har hatt tro på den ekte og ærlige maten, presentert slik at de nordiske råvarene blir tydelige, er dette den beste nyheten vi kunne fått. Det er ikke minste motstands vei vi har valgt ved å bare serverer økologiske og biodynamiske råvarer, men vi har bevist at det er mulig. Engdahl sier at Maaemo har hatt tre besøk av Michelin-inspektører siden åpningen på slutten av 2010. Han har aldri lagt skjul på hvor ambisjonene ligger. Maeemos kjøkkensjef, Esben Holmboe-Bang, beskriver det hele som surrealtistisk.


Økologisk og aller helst biodynamiskeråvarer

Da Engedahl i planlegningsfasen foreslo at de kanskje skulle nøye seg med 85-90 prosent økologisk truet de andre med å forlate prosjektet fordi da ville det bli «for lett». Målet har hele tiden vært å oppnå Michelin status med 100 prosent økologiske råvarer. I dag er alle råvarene økologiske og aller helst biodynamiske, all vin er økologisk eller biodynamisk, 80 prosent av råvarene har reist mindre enn 10 mil og noe høster kokkene på Maaemo selv i nærområdet. I Oslo er det aldri langt til naturen. All fisk som brukes er bærekraftig, kjøtt brukes i mindre grad og i så fall med fokus på hele dyret. På Maaemo er det så godt som null prosent svinn på råvarene. Også håndkle, såper, parfyme og håndkrem som brukes er økologisk.

Fire norske restauranter er tildelt totalt fem stjerner i årets utgave. I tillegg er tre restauranter denne gangen tildelt utmerkelsen Bib Gourmand-merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. En restaurant som får tre stjerner i Guide Michelin bedømmes å være verd en reise i seg selv, mens to stjerner betyr at restauranten er verd en omvei. En stjerne betyr at restauranten er eksepsjonelt god i sin kategori. Michelins forskjellige guider er nå også tilgjengelige på nettstedet viamichelin.com, som har over 400 millioner besøkende årlig. Papirutgavene kom ut i et opplag på over en million eksemplarer i fjor.


Saken er hentet fra Oikos – Økologisk Norge www.oikos.no

Les mer om Maaemo her