Jønsi Gård

Jønsi Gård på Hjuksebø i Telemark er Norges største produsent av biodynamiske epler og har vært Demeter-godkjent siden 1991. På gården er det over 20 ulike eplesorter og årlig produksjon ligger på 30-50 tonn. Spiseepler omsettes nå hovedsaklig av Coop Norge og Oslo Kooperativ.

Jønsi Gård er opptatt av forbrukerens tillit til varene de leverer. De setter fokus på kvalitet og rette valg av sorter. Med et stort utvalg av eplesorter er det noe for enhver smak!

I 2011 ble Olav Jønsi tildelt prisen «Årets meitemark 2011» for sitt banebrytende arbeid som økologisk og biodynamisk epleprodusent.

Om gården
Gården ligger på østsiden av Heddalsvannet i Sauherad kommune. Her har det vært beboelse langt tilbake i tid. Det er arkeologiske funn og gravhauger fra vikingetiden. Hvor gammel gården er, er ikke så enkelt å si da tidlige bosettinger utviklet seg gradvis til det vi nå betegner som gårder. Jønsi Gård er nevnt i Biskop Jens Nilssøns «Visitasbøger og reiseerindringer 1574-1597».

For å sikre god pollinering har Jønsi Gård ca.40 bikuber på gården. Honning er dermed et naturlig biprodukt av fruktproduksjonen. Det produseres ulike typer økologisk honning, enten ferdig rørt eller flytende nyslynget i sesongen.

I tillegg selger gården usukret eplemos, den nydelige eplemosten «Biodynamisk eplesaft fra Telemark» samt mange ulike typer økologisk syltetøy og saft laget på blant annet blåbær, solbær, aronia, krekling, tyttebær og tranebær.

Biodynamisk kvalitet
Gården har vært drevet biologisk-dynamisk siden 1991. Epleproduksjonen på Jønsi skiller seg ut fra tettplanta frukthager på mange måter. Trærne er større og har kraftigvoksende grunnstammer som ikke er avhengig av lett-tilgjengelig nitrogengjødsel i form av kunstgjødsel eller hønsemøkk. Trærne vokser og produserer epler kun på næringsstoffer som frigjøres ved naturlig nedbrytning av dødt organisk materiale.

I tillegg vokser det eng under trærne som blir slått flere ganger om sommeren. Graset får ligge som føde for meitemark og andre jordboende småkryp.

Biologisk-dynamiske preparater blir tilført marka for å stimulere aktiviteten til makro- og mikroorganismene som frigjør næringsstoffene. Moderat vekst uten for sterk nitrogengjødsel gir bedre kvalitet på eplene ved en tettere cellestruktur, større innhold av mineraler, antioksidanter og andre sporstoffer som sammen med høyt sukkerinnhold gir mye smak.

Mangfold av eplesorter
Klimaet gjør Telemarksepler søtere enn epler fra vestlandet. Sola skinner flere dager og temperaturen om sommeren er høyere enn i andre kjente fruktdistrikt, som f.eks. Hardanger. Mye lys og mye varme gir epler med god farge og høyt sukkerinnhold.

Frukthagen har mange eplesorter. Gjennom smaksprøver i gårdsutsalget har disse sortene markert seg som mest populære: Katinka, Discovery, Ingelin, Your Choice, Rubin, Filippa, Holsteiner Cox, Åkerø og Katrina. Flere sorter blandes i hver saftpressing for at smaken skal være mest mulig lik gjennom sesongen.


Foto: Ole Engen/Agropub

 

Kontaktinformasjon:

Åpent gårdsutsalg i innhøstingsperioden og henimot jul.
Gården ligger 10 km sør for Notodden langs RV 360.

Olav Jønsi
Hagenveien 29
3683 Notodden

Tlf: 480 77 919
E-post: olav.jonsi@jonsigard.no

 

VELKOMMEN TIL JØNSI GÅRD!

 

 

 

205x119xdebio-og-demeter-lys-bakgr.jpg.pagespeed.ic.cIySHlx8pP